Stratejik ve ekonomik öneme sahip Arifiye  ilçemizde, sanayi ve ulaşım sektöründe ihtiyaç duyulan ara elemanın yetiştirilebilmesine yönelik olarak; 23.12.2010 tarihinde Sakarya Üniversitesi senatosunda alınan kararla, “Arifiye de Meslek Yüksek Okulu” kurulması kararlaştırılmıştır. 25.01.2011 tarihinde Yüksek Öğretim Kurulu tarafından onanması sonucu resmi olarak kurulması tamamlanmıştır. Sakarya Üniversitesi Merkez kampüsüne yaklaşık 1 km mesafede, şehir içi ve ilçelerdeki tüm noktalara bir vasıta ile ulaşılabilecek konumdadır.

Eğitim ve Öğretime ilk defa; 2012-13 Eğitim ve Öğretim yılında açılan iki bölüm ve üç programa, öğrenci alınarak başlanmıştır.

3+1 Uygulamalı Eğitim Modeli ile 2 yıllık öğretim yaparak, Ülkemiz ve İş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman yetiştiren bir Yüksek Öğretim kurumudur.

Yüksekokulumuzda, İlk başlangıçta, 3 derslik ve donanımı kısmen tamamlanmış, 1 Bilgisayar Laboratuvarı, 1 Kaynak Laboratuvarı, 1 Otomotiv Laboratuvarı, 1 Oto Boya Karoseri bulunmaktaydı.

Meslek Yüksekokulumuzun şu andaki kurulu bulunduğu alan, 7000 m2 iken, Belediye Başkanlığı ve Derneğimizin gayretleri ile Maliye Bakanlığı tarafından yaklaşık 30.000 m2 alan daha, eğitim öğretim yapmak üzere okulumuza kazandırılmıştır. Bu arsa üzerinde, bürolar ve dersliklerin bulunduğu, zemin dahil 3 katlı  yeni binamız; 24.Kasım.2014 de hizmete açılmıştır. Mart 2015'de derslikler ve idari bürolar buraya taşınmıştır.

Meslek yüksekokulumuz 18 Mayıs 2018 tarihli ve 30425 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 7141 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik yapılmasına Dair Kanun Gereğince “ Sakarya Üniversitesi” bünyesinden ayrılarak “Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’ne” bağlanmış olup Eğitim- Öğretim mevcut mekanlarda aynı içerikler sürdürülecektir.

Tüm öğrencilerimize başarılar diliyoruz.